North Valley's Catechism: Questions 41-50

Question 41: What benefits do believers receive from Christ at death?

Answer: At death, the souls of believers are made perfect in holiness and immediately pass into glory. Their bodies rest in their graves until the Resurrection.

Scripture: Hebrews 12:23; Philippians 1:23; 2 Corinthians 5:8; Luke 23:43; 1 Thessalonians 4:14; Isaiah 57:2; Job 19:26.

Question 42: What benefits do believers receive from Christ at the Resurrection?

Answer: At the Resurrection, believers are raised up in glory; they shall be openly acknowledged and acquitted in the Day of Judgment and made perfectly blessed in the full enjoyment of God to all eternity.

Scripture: Philippians 3:20-21; 1 Corinthians 15:42-43; Matthew 10:32; 1 John 3:2; 1 Thessalonians 4:17.

Question 43: What shall be done to the wicked at death?

Answer: At death, the souls of the wicked shall be cast into the torments of hell and their bodies lie in their graves until the resurrection and judgment of the Day of Judgment.

Scripture: Luke 16:22-24; Daniel 12:2; John 5:29; Revelation 20:11-15.

Question 44: What shall be done to the wicked at the Day of Judgment?

Answer: At the Day of Judgment, the bodies of the wicked, being raised out of their graves, shall be sentenced together with their souls to unspeakable torments with the devil and his angels forever.

Scripture: Daniel 12:2; John 5:28-29; 2 Thessalonians 1:9; Matthew 25:41; Revelation 20:14-15.

Question 45: What is the duty which God requires of man?

Answer: The duty which God requires of man is the obedience that comes from faith.

Scripture: Galatians 5:6; 1 Thessalonians 1:3; 2 Thessalonians 2:11; Romans 1:5, 16:26, and 15:18.

Comment: See questions 16-18.

Question 46: What did God at first reveal to man for the rule of his obedience?

Answer: The rule which God at first revealed to man for his obedience was the moral law.

Scripture: Romans 2:14-15 and 5:13-14.

Question 47: Where is God’s moral law given in summary form?

Answer: A summary form of God’s moral law is given in the Ten Commandments.

Scripture: Hebrews 3:18-19 and 4:2; Exodus 34:28; Deuteronomy 10:4; Romans 9:32.

Question 48: What is the sum of the Ten Commandments?

Answer: The sum of the Ten Commandments is to love the Lord our God with all our heart, with all our soul, with all our strength, and with all our mind; and to love our neighbor as ourselves.

Scripture: Matthew 22:36-40; Mark 12:28-33.

Question 49: What is the preface to the Ten Commandments?

Answer: The preface to the Ten Commandments is, "I am the Lord your God, who brought you out of the land of Egypt, out of the house of bondage."

Scripture: Exodus 20:2.

Question 50: What does the preface to the Ten Commandments teach us?

Answer: The preface to the Ten Commandments teaches us that, because God is the LORD and our gracious Redeemer, His commandments are for our good and He does not will for us to depend on ourselves in keeping them, but to trust His grace and power.

Scripture: Deuteronomy 10:13, 10:16, and 30:6.