North Valley's Catechism: Questions 27-40

Question 27: What roles does Christ perform as our Redeemer?

Answer: Christ, as our Redeemer, performs the roles of a prophet, a priest, and a king in His condition of both humiliation and exaltation.

Scripture: Acts 3:22; Hebrews 5:6; Psalm 2:6.

Question 28: What does Christ do as our prophet?

Answer: Christ acts as a prophet by revealing to us, by His Word and Spirit, the will of God for our salvation.

Scripture: John 1:18, 14:26, and 15:15.

Question 29: What does Christ do as our priest?

Answer: Christ acts as a priest by once offering Himself as a sacrifice to satisfy divine justice and reconcile us to God, as well as by acting as a mediator between God and us.

Scripture: 1 Peter 2:24; Hebrews 2:17, 7:25, and 9:28; Ephesians 5:2; Romans 8:34.

Question 30: What does Christ do as our king?

Answer: Christ acts as a king in bringing us under His authority, in ruling and defending us, and in restraining and conquering all His and our enemies.

Scripture: Psalm 110:1-2; Matthew 2:6; Luke 1:32-33; 1 Corinthians 15:25.

Question 31: What do we mean by Christ’s humiliation?

Answer: By Christ’s humiliation, we mean that He was born and even born into a poor and humble family; that He became under the law and underwent the miseries of this life, the wrath of God, and the cursed death of the cross; that He was buried and continued under the power of death for a time.

Scripture: Luke 2:7; Galatians 4:4; Isaiah 53:3; Luke 22:44; Matthew 12:40 and 27:46; Philippians 2:8; Mark 15:45-6.

Question 32: What do we mean by Christ’s exaltation?

Answer: By Christ’s exaltation, we mean His rising again from the dead on the third day, ascending up into Heaven, sitting at the right hand of God, the Father, and coming to judge the world at the last day.

Scripture: 1 Corinthians 15:4; Acts 1:11; Mark 16:19; Acts 17:31.

Question 33: How do we become recipients of the redemption purchased by Christ?

Answer: We become recipients of the redemption purchased by Christ when the Holy Spirit applies it to us.

Scripture: John 3:5-6; Titus 3:5-6.

Question 34: How does the Holy Spirit apply the redemption purchased by Christ to us?

Answer: The Holy Spirit applies the redemption purchased by Christ for us by causing us to have faith and thereby uniting us to Christ in our effectual calling.

Scripture: 1 John 5:1; Philippians 1:29; Ephesians 2:8; Acts 16:14 and 18:27; John 3:8 and 6:64.

Question 35: What is effectual calling?

Answer: Effectual calling is the work of God’s Spirit to convince us of our sin and misery, to enlighten our minds in the knowledge of Christ, to renew our wills, and thus to persuade and enable us to embrace Jesus Christ, freely offered to us in the gospel.

Scripture: 2 Timothy 1:9; John 6:44-45 and 16:8-11; Acts 2:37 and 26:18; Ezekiel 36:26; Romans 8:30; 1 Corinthians 1:24 and 12:3.

Question 36: What benefits do those who are effectually called receive in this life?

Answer: Those who are effectually called receive justification, adoption, sanctification, and the several benefits which in this life accompany or flow from them.

Scripture: Romans 8:30-32; Galatians 3:26; 1 Corinthians 1:30 and 6:11; Ephesians 1:5.

Comment: We must distinguish effectual calling from the general call of the gospel. Not all who hear the gospel believe. But all who are effectually called by God do believe. The call creates what it commands.

Question 37: What is justification?

Answer: Justification is an act of God’s free grace, by which He pardons all our sins and accepts us as righteous in His sight, not because of our own good works, but because of the righteousness of Christ imputed (assigned) to us and received by faith alone.

Scripture: Romans 3:24 and 5:19; Ephesians 1:7; 2 Corinthians 5:21; Philippians 3:9; Galatians 2:16.

Question 38: What is adoption?

Answer: Adoption is an act of God’s free grace by which we are received into the company of God’s children and have a right to all the privileges of His sons.

Scripture: 1 John 3:1; John 1:12; Romans 8:16-17.

Question 39: What is sanctification?

Answer: Sanctification is the work of God’s free grace by which our whole being (mind, soul, heart, and body) is restored to the image of God, as we were originally created, and by which we are enabled more and more to die to sin and live to righteousness.

Scripture: 2 Thessalonians 2:13; Ephesians 4:23-24; Romans 6:11.

Question 40: What are the benefits which in this life accompany or flow from justification, adoption, and sanctification?

Answer: The benefits which in this life accompany or flow from justification, adoption, and sanctification are assurance of God’s love, peace of conscience, fellowship with Christ, joy in the Holy Spirit, increase of grace, the privilege of prayer, and perseverance in all of these things to the end.

Scripture: Romans 5:1-5 and 14:17; Proverbs 4:18; 1 Peter 1:5; 1 John 5:13; 1 Corinthians 1:9; John 15:7.