North Valley’s Catechism: Questions 73-87

Question 73: What is the sixth commandment?

Answer: The sixth commandment is, "You shall not murder."

Scripture: Exodus 20:13.

Question 74: What is required in the sixth commandment?

Answer: The sixth commandment requires all lawful efforts to preserve our own life and the lives of others.

Scripture: Ephesians 5:29-30; Psalm 82:3-4; Proverbs 24:11-12; Acts 16:28.

Question 75: What is forbidden in the sixth commandment?

Answer: The sixth commandment forbids the taking of our own life or the life of our neighbor unjustly, including whatever acts tend to this loss.

Scripture: Genesis 4:10-11, 9:6; Matthew 5:21-26.

Question 76: What is the seventh commandment?

Answer: The seventh commandment is, "You shall not commit adultery."

Scripture: Exodus 20:14.

Question 77: What is required in the seventh commandment?

Answer: The seventh commandment requires that we preserve our own and our neighbor’s sexual purity in heart, speech, and behavior.

Scripture: 1 Corinthians 6:18, 7:2; 2 Timothy 2:22; Matthew 5:28; 1 Peter 3:2.

Question 78: What is forbidden in the seventh commandment?

Answer: The seventh commandment forbids all sexually impure thoughts, words, and actions.

Scripture: Matthew 5:28-32; Job 31:1; Ephesians 5:3-4; Romans 13:13; Colossians 4:6.

Question 79: What is the eighth commandment?

Answer: The eighth commandment is, "You shall not steal."

Scripture: Exodus 20:15.

Question 80: What is required in the eighth commandment?

Answer: The eighth commandment requires that we pursue lawful and useful work to provide for our needs and for the needs of those unable to provide for themselves.

Scripture: Ephesians 4:28; Proverbs 27:23; Leviticus 25:35; Deuteronomy 15:10 and 22:1-4.

Question 81: What is forbidden in the eighth commandment?

Answer: The eighth commandment forbids whatever would unjustly withhold or diminish a person’s possessions or attainments.

Scripture: Malachi 3:8; Ephesians 4:28; Romans 13:7.

Question 82: What is the ninth commandment?

Answer: The ninth commandment is, “You shall not bear false witness against your neighbor."

Scripture: Exodus 20:16.

Question 83: What is required in the ninth commandment?

Answer: The ninth commandment requires that we maintain and promote truth between persons and that we preserve the good name of our neighbor and ourselves.

Scripture: Zechariah 8:16; Acts 25:10; Ecclesiastes 7:1; 3 John 12; Proverbs 14:5,25.

Question 84: What is forbidden in the ninth commandment?

Answer: The ninth commandment forbids whatever dishonors truth or injures our own or our neighbor’s good name.

Scripture: Ephesians 4:25; Psalm 15:3; 2 Corinthians 8:20-21.

Question 85: What is the tenth commandment?

Answer: The tenth commandment is, "You shall not covet your neighbor’s house; you shall not covet your neighbor’s wife, or his male servant, or his female servant, or his ox, or his donkey, or anything that is your neighbor’s."

Scripture: Exodus 20:17.

Question 86: What is required in the tenth commandment?

Answer: The tenth commandment requires contentment with our own circumstances, with a right and charitable frame of spirit towards our neighbor and all that is his.

Scripture: Hebrews 13:5; 1 Timothy 6:6; Romans 12:15; 1 Corinthians 13:4-7; Leviticus 19:18.

Question 87: What is forbidden in the tenth commandment?

Answer: The tenth commandment forbids all complaining about our own condition, all envying or grieving at the good of our neighbor, and all inordinate affections for anything that is his.

Scripture: 1 Corinthians 10:10; James 5:9; Galatians 5:26; Colossians 3:5.