North Valley’s Catechism: Questions 63-72

Question 63: What is the fourth commandment?

Answer: The fourth commandment is, "Remember the Sabbath day, to keep it holy. Six days you shall labor, and do all your work, but the seventh day is a Sabbath to the Lord your God. On it you shall not do any work, you, or your son, or your daughter, your male servant, or your female servant, or your livestock, or the sojourner who is within your gates."

Scripture: Exodus 20:8-11.

Question 64: What is required in the fourth commandment?

Answer: The fourth commandment requires the setting apart to God such times as He has appointed in His word, expressly one whole day in seven to be a holy Sabbath to Himself.

Scripture: Leviticus 19:30; Deuteronomy 5:12.

Question 65: Which day of the seven has God appointed to be the weekly Sabbath?

Answer: From the creation of the world to the resurrection of Christ, God appointed the seventh day of the week to be the weekly Sabbath; and the first day of the week ever since, to continue to the end of the world.

Scripture: Genesis 2:3; John 20:19; Acts 20:7; 1 Corinthians 16:1-2; Revelation 1:10.

Question 66: How is the Sabbath to be sanctified?

Answer: One day in seven should be especially devoted to corporate (group) worship and other spiritual exercises that restore the soul’s rest in God and zeal for His name. It should provide physical refreshment and prepare one for a week of devoted service to Christ.

Scripture: Leviticus 23:3; Isaiah 58:13-14; Matthew 12:1-14; Mark 2:27; Romans 14:5-6.

Question 67: What is forbidden in the fourth commandment?

Answer: The fourth commandment forbids dishonoring the Lord’s Day by actions or thoughts that divert the soul from spiritual refreshment, deprive the body of renewed energy, or distract the mind from its special Sabbath focus on the Lord.

Scripture: Ezekiel 22:26, 23:38; Jeremiah 17:21; Nehemiah 13:15-17; Acts 20:7; Mark 2:23-28; Romans 14:5-6.

Question 68: What are the reasons attached to the fourth commandment?

Answer: The reasons attached to the fourth commandment are God’s creating the world in six days and resting on the seventh and His blessing of the Sabbath day.

Scripture: Exodus 20:9-11, 31:16-17; Genesis 2:2.

Question 69: What is the fifth commandment?

Answer: The fifth commandment is, "Honor your father and your mother, that your days may be long in the land that the Lord your God is giving you."

 Scripture: Exodus 20:12.

Question 70: What is required in the fifth commandment?

Answer: The fifth commandment requires that we preserve the honor and perform the duties which belong to everyone in their various roles as authorities, subordinates, or equals.

Scripture: Leviticus 19:32; 1 Peter 2:17; Romans 12:10, 13:1; Ephesians 5:21-22, 6:1,5,9; Colossians 3:19-22; 1 Thessalonians 5:12; Hebrews 13:7 and 3:17.

Question 71: What is forbidden in the fifth commandment?

Answer: The fifth commandment forbids neglecting or offending the honor and duty which belongs to everyone in their various places and relations.

Scripture: Proverbs 30:17; Romans 13:7-8.

Question 72: What is the reason added to the fifth commandment?

Answer: The reason added to the fifth commandment is a promise of long life and prosperity (as far as it shall serve God’s glory and their own good) to all who keep this commandment.

Scripture: Exodus 20:20; Ephesians 6:2-3.