North Valley’s Catechism: Questions 51-62

Question 51: What is the first commandment?

Answer: The first commandment is, "You shall have no other gods before me."

Scripture: Exodus 20:3.

Question 52: What is required in the first commandment?

Answer: The first commandment requires us to know and acknowledge God to be the only true God and our God, and to worship and glorify Him accordingly.

Scripture: Joshua 24:15; 1 Chronicles 28:9; Deuteronomy 26:17; Psalm 29:2; Matthew 4:10.

Question 53: What is forbidden in the first commandment?

Answer: The first commandment forbids us to deny or not to worship and glorify the true God as God and our God. It also forbids us to give that worship and glory to any other; worship and glory are due to Him alone.

Scripture: Joshua 24:27; Romans 1:20-21 and 1:25; Psalm 14:1.

Question 54: What are we especially taught by the words "before me" in the first commandment?

Answer: The words "before me" in the first commandment teach us that God, who sees all things, takes notice of and is much displeased with the sin of having any other God.

Scripture: Deuteronomy 30:17-18; Psalm 44:20-21 and 90:8.

Question 55: What is the second commandment?

Answer: The second commandment is, "You shall not make for yourself a carved image, or any likeness of anything that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth. You shall not bow down to them or serve them, for I the Lord your God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers on the children to the third and the fourth generation of those who hate me, but showing steadfast love to thousands of those who love me and keep my commandments."

Scripture: Exodus 20:4-6.

Question 56: What is required in the second commandment?

Answer: The second commandment requires us to receive, observe, and keep pure and entire all of the rules for worship and religious observations that God has appointed in His word.

Scripture: Deuteronomy 12:32 and 32:46; Matthew 28:20.

Question 57: What is forbidden in the second commandment?

Answer: The second commandment forbids the worshipping of God by images or any other way that draws the heart away from His glory rather than toward His glory.

Scripture: Romans 1:22-23; Deuteronomy 4:15-16; Colossians 2:18 and 3:17; 1 Corinthians 10:31.

Question 58: What are the reasons given for the second commandment?

Answer: The reasons given for the second commandment are God’s holy jealousy for His name and the zeal He has for His own worship.

Scripture: Exodus 20:4-6 and 34:14; 1 Corinthians 10:22.

Question 59: What is the third commandment?

Answer: The third commandment is, "You shall not take the name of the Lord your God in vain, for the Lord will not hold him guiltless who takes His name in vain."

Scripture: Exodus 20:7.

Question 60: What is required in the third commandment?

Answer: The third commandment requires the holy and reverent use of God’s name, titles, attributes, ordinances, words, and works.

Scripture: Psalm 29:2, 111:9, and 138:2; Deuteronomy 32:1-4 and 28:58-59; Matthew 6:9; Ecclesiastes 5:1; Job 36:24; Revelation 4:8 and 15:3-4.

Question 61: What is forbidden in the third commandment?

Answer: The third commandment forbids all profaning and abusing of anything by which God makes Himself known.

Scripture: Exodus 20:7; Malachi 1:6-7; Leviticus 20:3 and 19:12; Matthew 5:34-37; Isaiah 52:5.

Question 62: What is the reason given for the third commandment?

Answer: The reason given for the third commandment is that however the breakers of this commandment may escape punishment from men, yet the Lord our God will not permit them to escape His righteous judgment.

 Scripture: Exodus 20:7; Deuteronomy 28:58-59; Malachi 2:2.