North Valley’s Catechism: Questions 98-108

Question 98: How do Baptism and Communion become effective means of salvation?

Answer: Baptism and Communion become effective means of salvation not from any virtue in the outward actions of them, or in him who administers them, but only by the blessing of Christ and the working of His Holy Spirit in those who by faith receive them.

Scripture: 1 Peter 3:21; 1 Corinthians 3:6-7, 12:13.

Question 99: How do Baptism and Communion differ from the other ordinances of God?

Answer: Baptism and Communion differ from the other ordinances of God in that they were specially instituted by Christ to represent and apply to believers the benefits of the new covenant by visible and outward signs.

Scripture: Acts 22:16; Matthew 26:26-28 and 28:19; Romans 6:4.

Question 100: What is Baptism?

Answer: Baptism is a holy ordinance in which immersion in the water in the name of the Father, the Son, and the Holy Spirit signifies our being joined to Christ, our sharing the benefits of the covenant of grace, and our intention to be the Lord’s.

Scripture: Matthew 28:19; Romans 6:3-5; Colossians 2:12; Galatians 3:27.

Question 101: To whom is Baptism to be administered?

Answer: Baptism is to be administered to all those who actually profess repentance towards God as well as faith in and obedience to our Lord Jesus Christ; it should not be given to any others.

Scripture: Acts 2:38, 8:12,36,10:47-48; Matthew 3:6; Mark 16:16.

Question 102: Are the infants of professing believers to be baptized?

Answer: The infants of believers are not to be baptized because there is neither command nor example in the Holy Scriptures, nor implication from them to baptize such. But Baptism is made as an expression of faith.

Scripture: Colossians 2:12; 1 Peter 3:21; Galatians 3:26-27.

Question 103: How is Baptism rightly administered?

Answer: Baptism is rightly administered by immersion, or dipping the whole body of the person in water, in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit.

Scripture: Matthew 3:16; John 3:23; Acts 8:38-39.

Question 104: What is the duty of those who are rightly baptized?

Answer: It is the duty of those who are rightly baptized to be active members of some visible and orderly church of Jesus Christ, that they may walk in all the commandments and ordinances of the Lord blamelessly.

Scripture: Acts 2:46-47, 9:26; 1 Peter 2:5; Hebrews 10:25; Romans 16:5.

Question 105: What is the visible church?

Answer: The visible church is the organized society of professing believers, in all ages and places, in which the gospel is truly preached and the ordinances of Baptism and Communion administered in true faith.

Scripture: Acts 2:42, 7:38, 20:7; Ephesians 4:11-12.

Question 106: What is the invisible church?

Answer. The invisible church is the whole number of the elect that have been, are, or shall be gathered into one under Christ the head.

Scripture: Ephesians 1:10, 22-23; John 10:16,11:52.

Question 107: What is Communion?

Answer: Communion is a holy ordinance of the church, it’s also been called the Lord’s Supper. By eating the bread and drinking the cup according to Christ’s command, we show forth His death. Those who eat and drink in a worthy manner partake of Christ’s body and blood, not physically, but spiritually in that by faith they are nourished with the benefits He purchased, and they grow in grace.

Scripture: 1 Corinthians 10:16,11:23-26.

Question 108: What is required for the Christian to receive Communion?

Answer: It is required that only believers in Jesus Christ as Lord, would receive Communion, lest they bring judgment upon themselves. All Christians should examine themselves, seeking repentance from any known sin or unknown sin that they have committed against God, themselves or others and seek reconciliation immediately.

Comment: The Christian will do well to remember God’s forgiveness and claim it in that moment, trusting the Holy Spirit to refresh and renew the Christian to feel the power of Christ through Communion.

Scripture:1 Corinthians 5:8,11:27-31; 2 Corinthians 13:5